Митове и легенди

Известният мореплавател и изследовател Христофор Колумб никога не бил опитвал месо, изпечено направо върху горещи въглени. Когато пристига на Карибите в края на XV век, Колумб открива, че местното племе тайно приготвя уловените риба и дивеч, като ги поставя върху специално изработена дървена поставка над огъня и по този начин месото се опушва и изпича. Колумб бил силно впечатлен от вкуса на приготвения специалитет. Местните наричали този начин на готвене "барбакоа". Със завръщането си в Европа испанските завоеватели донасят със себе си и новия метод за готвене, наречен "барбакоа". Новата технология за приготвяне на месото, заедно със своето название, бързо се разпространява из Европа.

--------------------------------------------------------------


Целината е наречена "магическата храна на боговете". Спомената още от Омир – била любима храна на богинята Афродита. Наричана още "истинска банка на полезни вещества и етерични масла", зареждащи с енергия и предпазващи от болести. Древните гърци, римляните и египтяните отглеждали целина за продажба и за лична употреба. През 5-6 век, целината се появила в Азия, където има много приложения, докато в Европа дълго време е забравена. Неизвестно защо, целината при флорентинските монаси била забранена. През 16-18 век Европа преоткрила забележителните и свойства. Започнали да я използват като украса и подправка.