Национални кухни

Характеристика на националните кухни

Италианска кухня - Италианската кухня е може би една от най-старите в света – отнася се към ІV в. пр.н.е. С откриването на Новия свят (Америка) тя значително се променя, тъй като се привнасят картофите, доматите, чушките и царевицата. Италианските ястия биват няколко вида: antipasto (предястие), primo (паста или ястие от ориз), secondo (месно ястие), dolce (десерт). Италия е популярна и с над 400-те си вида сирене и 300-те вида наденички.

Френска кухня - Френската кухня се заражда с големите кралски банкети от времето на Френската революция. Тя често е сравнявана с популярните френски изкуства, а за вечерята в много френски ресторанти се казва, че е като истинско театрално представление. Сладкишите, сиренето и виното са на особена почит във Франция. В Париж има над 5 000 ресторанта за всеки вкус и всеки джоб.

Китайска кухня - Китайски ястия се консумират от над една трета от световното население всеки ден. Блюдата са лесни за приготвяне, икономични, но пък много вкусни. Храната обикновено е нарязана на хапки, тъй като в китайската култура ножът и вилицата се възприемат като оръжия. Всеки сътрапезник получава купичка с ориз, докато останалите блюда са общи. Понякога китайците използват месото на застрашени видове животни, а понякога в ястията им присъства и кучешкото.

Индийска кухня - Индийската кухня е една от най-сложните и най-различните в света. По света е позната една малка част от палитрата от индийски ястия. Индийската кухня се дели на 3 категории: Южна, Източна и Западна. Ястията са предимно вегетариански, а от месата се набляга на агнешко, козе, пилешко и риба. Използват се изключително много пикантни подправки със силни вкусове и аромати. Традицията повелява да се яде на пода, но разбира се, това не е задължително.

Тайландска кухня - Тайландската храна споделя философията на баланса между петте фундаментални вкуса - люто, кисело, солено, сладко и горчиво. С екзотичнта си смес от вкусове и стилове, тя комбинира най-доброто от китайската и индийската кухня, запазвайки отличителните си черти. Ястията са богати на свежи подправки, като например лимонов сок, лимонова трева, пресен кориандър. Оризът е основната съставка. Особено популярни ястия са нам пла, пастет от скариди, нудълс, печеното телешко.

Японска кухня - Японската кухня се разпространи из целия свят, най-вече заради своята сезонност и вида и качеството на използваните продукти. Белият ориз и соята се използват при приготвянето на повечето японски ястия. Най - "вкусният" град в Япония е Токио, с повече от 150 ресторанта от най-висока класа.

Мексиканска кухня - Мексиканската кухня се ражда след интегрирането на културите на Испания и на местните жители, след инвазията на конквистадорите и колонизирането на Новия свят. Повечето от мексиканските ястия съчетават древните традиции на ацтеки, маи и испанци. Французите също имат своя принос – сладките хлебчета и т. нар. болило. Освен богатството от аромати и подправки, можете да опитате и нещо по-екзотично: месо от игуана, насекоми, гърмяща змия, еленско и маймунско месо.

Испанска кухня - Испанската кухня е изключително богата на месо, риба и зеленчуци. Заради непосредствената близост на океана, испанците наблягат много на морските дарове. В испанската кухня, обаче, се използва най-много мазнина в сравнение с всички други западно- и централноевропейски страни. Най-популярната напитка на Иберийския полуостров пък е сангрията – смес от вино и плодови сокове.

Гръцка кухня - Гръцката кухня е повлияна особено много от кухните на съседна Турция и на Италия. Гръцките ястия са изключително богати на зехтин, зеленчуци и характерните за Средиземноморието подправки. Гръцките ресторанти предлагат автентично гастрономическо изживяване, съобразено с последните тенденции в кулинарното изкуство, както и разнообразие от регионални ястия.

Ливанска кухня - Ливанската кухня съчетава всичко, което можете да опитате в Близкия Изток. Ястията са средиземноморски, богати на зеленчуци, с малко месо и много подправки. Особено популярни сред гастрономическите туристи са възбуждащите апетита ливански мезета, които вместо с вилица се хапват с традиционен ливански безквасен хляб. Страната е популярна и с арабските си сладкиши.