Тайните на подправките

Подправките са онези малки тайни, които придават завършен вид на всеки продукт или ястие. Те събуждат сетивата и създават уникалност.

В древен Египет подправките се използвали при мумифициране на важни персони.

В Средновековието солта се сервирала на масата на големи блокове. Тя се слагала най-близо до най-богатия гост.

По-бедните гости сядали в края на масата или „под солта", от където дошъл и прочутия израз. Храните в Средновековието са силно подправени с пипер, карамфил, джинджифил, индийско орехче и стрита царевица.

Дълго време подправките са играли важна роля и в психологията. Аромати като лавандула, шафран, лайка, градински чай и др. са били използвани за стимулиране на настроението и паметта.

Животът на подправките е съпътстван с множество легенди за лечебната и магическата им сила. По онези времена битувало поверието, че ароматните треви и корени растат в Райската градина. Мнозина изследователи и пътешественици прекарали години в търсене на божественото място.

Лечебните свойства на подправките

Подправките се добиват от корените и кората на дърветата, пъпките и плодовете на растенията. Запазват свойствата си много дълго време, ако бъдат съхранявани правилно. Подправките са мощен антиоксидант, неутрализиращ атаките на свободните радикали към тялото. Те съдържат фитонутриенти, които предпазват здравите клетки от мутация в ракови. Едни от основните предимства на използването на подправки пред нормалните лекарства са намалените странични ефекти, дължащо се на ниската концентрацията на активни вещества. Подправките са и чудесно средство за бързо облекчаване, тъй като се абсорбират светкавично. Единственият им недостатък е, че поради насипното си състояние, трябва да бъдат прецизно премервани и дозирани.

Ето списък с някои по-известни подправки и техните лечебни ефекти:

Чесънът е една от най-известните и широко използвани подправки. Той е силно оръжие за борба с възпаления и натурален антибиотик. Установено е, че намалява холестерола и високото кръвно налягане.

Индийското орехче е натурален стимулант за сърдечно-съдовата система. Познато е и свойството му да успокоява ставни възпаления. Тази подправка обаче трябва да се използва много внимателно, тъй като по-големи дози от нея могат да бъдат токсичнии.

Джинджифилът има много медицински приложения. Той е много ефикасен срещу морска болест и общо неразположение. Използва се и за облекчаване на менструални болки и гадене.

Копърът се използва най-често за лечение на колики и газове при децата. Има силно детоксикиращо и диуретично действие.  

Карамфилът е чудесен антисептик, използван за лечение на стомашни разтройства и диария.

Розмаринът действа успокоително на храносмилателната система. Под формата на олио се използва за масаж на тяло и засилва циркулацията на кръвта.

Куркумата има свойствата да понижава риска от някои видове рак, тъй като атакува свободните радикали.

Червеният лют пипер може да се използва както с храната, така и в контакт с кожата. Съдържащото се в него вещество, допринасящо за лютивия вкус, се използва като активна съставка в много болкоуспокояващи лекарства. Има благоприятен ефект и върху храносмилането.

Добре познатия ни керевиз се използва освен за приготвянето на ароматни супи и за облекчаване на сърдечни болести, високо кръвно налягане и повишен холестерол.

Успокояващ ефект върху храносмилателната система има кориандърът, който се използва и за облекчаване на колики и общо неразположение, придружено с гадене.

Канелата контролира нивото на кръвната захар при диабет и облекчава симптомите при инфекция на пикочните пътища.

Риганът се използва за облекчаване на респираторни проблеми, както и нарушения в храносмилането.

Шафранът има положителен ефект при разрушаване на ракови клетки, причинители на левкемия.