Знаете ли, че ...

Конското месо е едно от най-чистите меса, бедно на мазнини и изключително богато на протеин и креатин. Спада към така наречените екзотични меса, подобно на месото от щраус и бизони.

Използва се за направата на кайма, пастърми, пържоли. Тайната за приготвяне на ястие от конско месо е предварително да се маринова, което му придава сочност и крехкост.

Конското месо е било употребявано за храна още в праисторичските времена. За някои култури яденето на конско месо е табу, тъй като конете са изиграли голяма роля в полза на обществото като впрегнати животни и като домашни любимци.

За американците идеята за консумация на конско месо не би им се понравила, но в страни като Южна Америка, Китай, Япония, редица европейски страни, включително Франция, Италия, Швейцария конското месо присъства на масата.

Хранителна стойност на 100 гр. сурово конско месо: Калории 133 гр., Белтъчини 21.39 гр., Въглехидрати 0 гр., Мазнини гр.

Във Великобритания не е незаконно да се купува или продава конско месо, но е незаконно то да не бъде декларирано на етикетите на продукта.

---------------------------------------------------------

Естествените обвивки притежават редица ценни характеристики, които оправдават високата им цена:
-  естествените обвивки са пропускливи на дим;
-  естествените обвивки имат отлични характеристики на еластичност и якост на опън, което дава възмножност за висока ефективност на производството;
-  естествените обвивки подобряват и допълват натуралния вкус, сочност и качество на продукта;
-  естествените обвивки дават най-добър вкус и външен вид на крайния продукт;
-  термина "естествен" е, и продължава да бъде един от най-силните аргументи, които влияят при решението за покупка от крайния клиент.

---------------------------------------------------------


При производството на луканки и суджуци от съществено значение за качеството на готовият продукт е температурата на месото на всеки етап от производството – то трябва да се поддържа охладено, защото в противен случай се "промазва", нарушава се структурата му и в последствие продукта не може да изсъхне равномерно във вътрешността си.
 

-----------------------------------------------------------

В минали времена качеството на черният пипер се е тествало по следният начин – в съд с вода се изсипват зърната черен пипер – тези, които потънат са качествени, а другите, останали на повърхността са кухи.

-----------------------------------------------------------


Сравнявайки хранителните предпочитания, съвременни учени са установили, че предпочитанията и любовта към месото са наследствени, а любовта към сладкишите и зеленчуците се проявява във възпитателният процес.