Пълнена пуйка

Време за приготвяне: 3 часа, 8 порции

Необходими продукти:

Пуйка – около 3,5 кг.
Луканка – 150 гр.
Сланина – 100 гр.
Черен дроб, птичи – 250 гр.
Гъби – 250 гр.
Яйца – 2 твърдо сварени
Масло – 100 гр.
Вино – 1,5 чаша бяло вино
Лук – 12 малки глави
Брашно – 1 супена лъжица
Сол и черен пипер - на вкус

Приготвяне:

Нарежете дробчетата на ситно и запържете в 50 гр. масло. Прибавете измитите и нарязани гъби и 2-3 супени лъжици вино, а щом заври прибавете ситно нарязаните яйца, сол и черен пипер.

Шпиковайте месото с част от сланината, нарязана на парчета.

Напълнете пуйката с приготвената смес, прибавете луканката и зашийте. Поставете пуйката в тава, наредете върху нея останалите парчета сланина, поръсете със сол и черен пипер, фолирайте и поставете да се пече за около 2,5 часа. 30-40 минути преди края премахнете фолиото.

Сложете лукчетата в тенджера и задушете с масло и вода. Щом са готови ги извадете и в същата тенджера прибавете още масло, лъжица брашно, 250 мл вода, овкусете със сол и черен пипер, прибавете лукчетата и оставете сместа да ври около 15 минути. Към края прибавете и виното.

Сместа от печеното се смесва стака приготвения сос и се поставя в затоплена сосиера.

Пуйката се сервира на порции с плънката и се полива с лученият сос.