Яхния с луканка

Време за приготвяне: 70 минути, 3 порции

Необходими продукти:

Луканка – 300 гр.
Сини сливи без костилка, сушени – 200 гр.
Лук – 600 гр.
Домати – 200 гр. стерлизирани
Брашно – 1 – 2 супени лъжици
Червен пипер – 1 чаена лъжица
Черен пипер – ½ чаема лъжица
Чубрица – 1 чаена лъжица
Дафинов лист – 2 листа
Захар – 1 чаена лъжица
Сол – на вкус
олио – 1 кафена чашка
люти чушки – по желание

Приготвяне:

Нарязваме лукът на полумесеци и задушаваме в олиото. След като омекне добавяме брашното като разбъркваме 2-3 минути.

Прибавяме червеният пипер и доматеният сок. Заливаме с гореша вода или бульон до получаване на умерена гъстота и варим 10 минути.

Прибавяме луканката нарязана на тънки резенчета, предварително измитите сливи, черният пипер, чубрицата и люта чушка по желание.

Яхнията доваряваме на слаб огън. Подправяме със захарта и сваляме от котлона.